Wirtualny spacer po urzędzie

Wizyta studentów z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w ZSP nr 3

25 marca 2015 – z okazji Światowego Dnia Kelnera nasza szkołę odwiedzili studenci z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Goście przygotowali dla nas ciekawy pokaz barmański oraz zaprezentowali swoje umiejętności kulinaWizyta studentów z Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w ZSP nr 3rne.

Nasi uczniowie mieli możliwość spróbowania wystrzałowych drinków (oczywiście bezalkoholowych), skosztowania potraw w mistrzowskim wydaniu – pstrąg z puree z zielonego groszku oraz deser lle floottante pobudził kubki smakowe i pozostawił ogromne wrażenie.
Oprócz tych smakowitości zaprezentowany został pokaz kelnerskiego serwisu synchronicznego.
Menedżer grupy w niezwykle interesujący sposób przedstawił specyfikę zawodu kelnera, barmana i kucharza. Zwrócił uwagę że są to grupy niedoceniane, a informacje o ich pracy są schematyczne i uproszczone. Wskazał na coraz nowsze technologie, silną konkurencje i konieczność współpracy w celu sprostania rosnącym oczekiwaniom rynku.
Tego typu pokazy i spotkania pokazy i spotkania pełnią bardzo ważna rolę.
Przede wszystkim pogłębiają i utrwalają wiedzę zawodową, rozwijają pasję młodzieży. Uczniowie zdobywają  wiele ciekawych informacji. Wiedza profesjonalistów , mających bardzo duże doświadczenie zawodowe inspiruje uczniów do nowych poszukiwań. W przyszłości chcą oni wykonywać swoją pracę na jak najwyższym poziomie.
Wszyscy uczniowie byli bardzo zadowoleni i pełni wrażeń. Spotkanie było pokazem kunsztu i pasji zawodowej.

Tekst i foto ZSP 3