Osiągnięcia uczniów ZETY
- Szczegóły
- poniedziałek, 14 styczeń 2013
Turniej składał się z dwóch etapów. Pierwszym etapem zmagań turniejowych był godzinny test sprawdzający wiedzę technologiczną uczniów składający się z 30 pytań. W części praktycznej natomiast każdy z cukierników biorących udział w turnieju miał do wykonania: tort jednopiętrowy, trzy rodzaje ciastek bankietowych po 10 sztuk, dwa rodzaje figurek marcepanowych po 2 sztuki i napis okolicznościowy z czekolady. Piekarze natomiast mogli popisać się fantazyjnymi plecionkami, chlebem zwykłym, bułkami poznańskimi, chałkami, rogalami oraz eksponatem artystycznym. Całość pracy musiała nawiązywać do tegorocznego materiału przewodniego, tj. MOJA MAŁA OJCZYZNA.
Uczestników oceniała profesjonalna komisja, w której zasiedli światowej sławy mistrzowie cukiernictwa: Mieczysław Chojnowski – Mistrz Świata w Cukiernictwie, Michał Doroszkiewicz – Mistrz Świata Młodych Cukierników, Paweł Mieszała – Mistrz Polski Cukierników a także technolodzy Zbigniew Pokrant z firmy „Zeelandia” i Maciej Schmidt z firmy „Credit”.
Oceniana byłą organizacja pracy, poszczególne elementy, zadania oraz prezentacja końcowa zgodna z tematem przewodnim.
Reprezentanci powiatu spośród startujących uczniów z województwa wielkopolskiego zajęli następujące lokaty w poszczególnych zawodach: Justyna Zmyślona – V miejsce, a Krzysztof Kamieński – IV miejsce.
Każdy uczestnik otrzymał cenne nagrody rzeczowe oraz dyplom.
Udział w konkursie był dla młodzieży okazją do sprawdzenia swoich wiadomości i umiejętności oraz rozwijania pasji zawodowej, która niewątpliwie jest sztuką. Organizowanie tego rodzaju konkursów sprawia, że uczniowie czują się wyróżnieni, pracując pod okiem najlepszych i doskonaląc swoje umiejętności.
Na zdjęciu: Krzysztof Kamieński, Przemysław Kuczora -Cukiernia Przemysław Kuczora, Michał Doroszkiewicz – Mistrz Świata Młodych Cukierników, Justyna Zmyślona, Paweł Mieszała – Mistrz Polski Cukierników.
tekst, foto ZSP 3