Uczniowie TRÓJKI i...Europa na widelcu
- Szczegóły
- wtorek, 10 czerwiec 2014
Wycieczka ta była kontynuacją „Święta Europy”, które odbyło się w Krotoszynie 8 maja br. i w którym to młodzież ZSP nr 3 wzięła udział prezentując Hiszpanię.
„Europa na Widelcu” to wielka impreza kulinarna, która upamiętnia rocznicę I wolnych wyborów w Polsce i rocznicę wejścia Polski do UE, dlatego też można tam zauważyć mnogość potraw i otwarcie się na europejską kuchnię, z którą nie zawsze mamy do czynienia na co dzień.
Mogliśmy poznać smaki europejskich regionów między innymi Litwy, Bułgarii, Grecji, Hiszpanii, Włoch i innych krajów UE, degustując przygotowane na miejscu specjały dla danego kraju, regionu kuchni europejskiej.
Nie zabrakło rzecz jasna kuchni Dolnego Śląska i charakterystycznych tam potraw. Prawdziwymi królami imprezy były szparagi i truskawki. Z bliska można było przyjrzeć się i dowiedzieć w jaki sposób otrzymuje się doskonałe konfitury truskawkowe, które przygotowywały panie z Kaszub. Mogliśmy delektować się tradycyjnymi konfiturami truskawkowymi, truskawkowo- miętowymi i truskawkowo-cynamonowymi.
Młodzież na scenie wrocławskiego rynku mogła obejrzeć pokazy mistrzów kuchni: Roberta Makłowicza i Piotra Kucharskiego i dowiedzieć się co można wyczarować ze szparagów i truskawek oraz jak ciekawie je połączyć. Dużą frajdę sprawił fakt, że dwoje uczniów mogło asystować na scenie samym mistrzom obierając szparagi podczas przygotowywaniu przez nich risotta ze szparagami i truskawkami. Nie miało końca podziwu spotkanie z Robertem Makłowiczem.
Następnym punktem programu były warsztaty z pieczenia chleba, w czasie których można było nauczyć się jak zrobić pyszny i zdrowy chleb. Czworo uczniów z naszej szkoły wzięło w nich udział, ciesząc się, że pod fachowym okiem piekarzy z Warmii i Mazur mogli samodzielnie zarobić ciasto i, a po wypieczeniu zabrać chleb do domu .
Przez cały czas trwania jarmarku produktów i potraw europejskich można było przyjrzeć się targom książki kulinarnej, wziąć udział w konkursie i zakupić ciekawe pozycje kulinarne.
Program” Europy na Widelcu” był bardzo ciekawy, interesujący, czas niestety nieubłagalnie uciekał, a my zadowoleni, pełni wrażeń, bogatsi w doświadczenia musieliśmy wracać do domu.
Opracowanie i foto ZSP 3