Wirtualny spacer po urzędzie

Powiatowe święto wędzonki i regionalnej kuchni

Po raz kolejny na krotoszyńskim rynku gościły Koła Gospodyń Wiejskich ze wszystkich gmin powiatu. 13 września , na VIII Festiwalu” Powiat od Kuchni” prezentowały one specjały lokalnej kuchni regionalnej . W imprezie wzięły także udział ekipy kulinarne z dwóch szkół ponadgimnazjalnych  – Zespołu Szkół  nr 2 i Zespołu Szkół nr  3. Gościem  festiwalu był Karol Okrasa, a główną bohaterką wieczoru – wędzonka krotoszyńska. 

Tegoroczny festiwal  kuchni regionalnej Ziemi Krotoszyńskiej był dedykowany stolicy powiatu – miastu Krotoszyn, które świętuje jubileusz 600-lecia. Wydarzenie otworzyli wspólnie – starosta Stanisław Szczotka, wiceburmistrz Krotoszyna Joanna Król – Trąbka oraz Karol Okrasa.  
Na scenie tego dnia zatańczyli i zaśpiewali Krotoszanie, w jazzowe nastroje wprowadził uczestników Sul Jazz Band, a rozkołysała Biesiad Polska.
Podczas imprezy trzy krotoszyńskie stowarzyszenia – Stowarzyszenie Szansa, Stowarzyszenie na Rzecz Rodzicielstwa Zastępczego Famuła oraz Stowarzyszenie na rzecz Dzieci i Osób Niepełnosprawnych w partnerstwie z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie prowadziły loterię na rzecz Sebastiana Drygasa – niepełnosprawnego mieszkańca Krotoszyna. Jego marzeniem jest wyjazd na turnus rehabilitacyjny. Na stoisku stowarzyszeń można było zakupić ozdoby, dzieciom malowano twarze, jak również rozprowadzano cegiełki. Już podczas festynu zebrano ponad 2700 zł. 
Ekipy kulinarne, które wzięły udział w festiwalu przystąpiły też do konkursu na najpiękniej przystrojoną paterę z wędlinami, wśród których obowiązkowo musiała pojawić się wędzonka krotoszyńska.
Jury w składzie – Karol Okrasa, pan Jerzy Ptak (znany w Krotoszynie mistrz kuchni) oraz wicestarosta Paweł Radojewski oceniało 18 półmisków. Za najpiękniejszą paterę uznano kompozycję Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich z Rozdrażewa, drugie miejsce przypadło KGW Konarzew, trzecie KGW Benice. Wyróżnienia otrzymały – Stowarzyszenie Od Nowa z Rozdrażewa i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie.
Kuchnia królowała nie tylko na stoiskach, ale także na scenie, gdzie Karol Okrasa przyrządził na finał trocia wędzonego trawą.  
Organizatorzy dziękują serdecznie panom Franciszkowi Konrademu i Józefowi Kujawskiemu  (właścicielowi firmy JUMADAR) za pomoc merytoryczną przy odtworzeniu dziejów produkcji wędzonki krotoszyńskiej!