Gospodynie z Konarzewa mistrzyniami kuchni japońskiej!
- Szczegóły
- poniedziałek, 10 sierpień 2015
Tegorocznym Międzynarodowym Mistrzostwom Polski w Sumo POLAND OPEN 2015 towarzyszył niecodzienny kiermasz kulinarny. Pięć Kół Gospodyń Wiejskich oraz dwie szkoły z Krotoszyna serwowały obok tradycyjnych dań polskich także rarytasy kuchni japońskiej. Smak i urodę potraw oceniało jury, w skład którego weszli obok gości z Japonii także samorządowcy, politycy i sponsorzy. W ocenie jurorów kompleksowo najlepiej wypadł popis kulinarny KGW Konarzew.
W „Kulinarnym zderzeniu kultur kuchni polskiej i japońskiej” uczestniczyły KGW z Bud, Lutogniewa, Konarzewa, Rozdrażewa i Sulmierzyc oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 i Szkoła PROFESJA.
Na stoiskach przygotowanych w klimacie azjatyckim można było zjeść zupy japońskie w kilku smakach, a także dania mięsne i warzywne, były też japońskie wypieki i napoje. Wszystkiego spróbować musieli jurorzy (m.in. senator Andżelika Możdżanowska, Gabriela Kośmider z firmy GABI-PLAST, starosta Stanisław Szczotka, burmistrz Franciszek Marszałek, prezes PZ Sumo Dariusz Rozum, a przede wszystkim – członkowie delegacji japońskiej).
Uroczyste podsumowanie kulinarnego współzawodnictwa odbyło się na gali finałowej Poland Open 2015. Jurorzy pochwalili wysoki poziom konkursu, a Grand Prix przyznali KGW z Konarzewa. Wyróżnienia otrzymały natomiast panie z Lutogniewa i Sulmierzyc.