Powiat od kuchni ze smażonym serem
- Szczegóły
- wtorek, 13 wrzesień 2016
Festiwal kulinarny „Powiat od kuchni” już za nami. W minioną niedzielę na krotoszyńskim Rynku gotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich, uczniowie z ZSP nr 2 i sam mistrz Karol Okrasa. Było mnóstwo pyszności i oczywiście strawa duchowa – czyli występy estradowe.
Był to już dziesiąta odsłona kulinarnego festiwalu w powiecie krotoszyńskim i jednocześnie z Karolem Okrasą w roli głównej. Nic w tym dziwnego – Karol Okrasa kocha bowiem nasz powiat, a zwłaszcza panie z KGW. I tym razem osobiście odwiedził każde stoisko, porozmawiał ze wszystkimi kucharkami, spróbował każdego ugotowanego przez panie dania.
W tym roku stoisk było aż 24, z czego 22 zajmowały właśnie panie z KGW, jedno uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie, w jednym swoje prace prezentowali podopieczni powiatowych placówek pomocy społecznej: PSPR, ŚDS, DPR Baszków, DPS Zduny.
Jeszcze przed oficjalnym otwarciem swoje odbył się konkurs na najsmaczniejszy ser smażony. W skład komisji konkursowej weszli: Karol Okrasa, Jerzy Ptak i Roman Olejnik. Panowie zdecydowali przyznać pierwsze miejsce paniom z KGW Rozdrażewek, drugie – KGW Biadki, trzecie – KGW Sulmierzyce, dwa wyróżnienia trafiły do KGW Bożacin i do Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich w Rozdrażewie.
Festiwal oficjalnie otwierali gospodarze: starosta Stanisław Szczotka i burmistrz Franciszek Marszałek.
Do wieczora Rynek wypełniony był zapachami rozmaitych regionalnych potraw, a kolejki przy stoiskach nie malały. Tymczasem na scenie swoje taneczne talenty prezentowały dzieci i młodzież z Zespołu Tańca Ludowego Krotoszanie oraz goście z węgierskiego zespołu Baglas.
W międzyczasie na scenie rozegrano polsko-węgierski mecz kulinarny. W drużynie polskiej wystąpili: Stanisław Szczotka, Franciszek Marszałek i Jacek Kępa. Stronę węgierską reprezentowali goście znad Balatonu. Okazaliśmy się gościnni, ponieważ Węgrzy wygrali 2:1. Lepiej trybowali paprykę i szybciej obierali ziemniaki, gorzej im poszło z biciem piany.
Muzyczną gwiazdą wieczoru był zespół Klenczon Projekt, który wykonał największe przeboje Krzysztofa Klenczona i Czerwonych Gitar. Gwiazdą kulinarną był oczywiście Karol Okrasa, który tym razem przygotował dwa dania: kurę na czarno z pikantnym piernikiem i owsem oraz łososia w burakach z wędzonymi ziemniakami i opalonym serem.
Tekst: Małgorzata Krupa
Zdjęcia: Krzysztof Banaszak