Cukierniczy sukces Mateusza Kaczmarka
- Szczegóły
- poniedziałek, 30 styczeń 2017
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im . Jana Pawła II w Krotoszynie kształci ludzi z pasją. Młodzież wybiera interesujący zawód, który nie tylko otwiera szansę na rynku pracy, ale staje się także źródłem satysfakcji przynosząc uznanie i podziw. Uczeń szkoły zawodowej, Mateusz Kaczmarek udowodnił, że systematyczna praca połączona z talentem, a także fachowe wsparcie życzliwych i kompetentnych nauczycieli, gwarantują rozwój umiejętności zawodowych na najwyższym poziomie.
17 stycznia 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 we Wrześni odbył się etap wojewódzki XXII Ogólnopolskiego Turnieju Cukierniczego. Do półfinału zakwalifikowało się 15 uczniów ze szkół województwa wielkopolskiego – w tym także Mateusz Kaczmarek z klasy IIIc ZSP nr 3 w Krotoszynie, zdobywający doświadczenie zawodowe w PSS „Społem” Krotoszyn. Do konkursu przygotowała go p. Mariola Kaczmarek, nauczycielka przedmiotów zawodowych przy współpracy z Krotoszyńską Izba Rzemieślniczą.
Wymagania konkursowe były bardzo wysokie. Obejmowały treści zgodne z podstawą programową w zawodzie cukiernik oraz zadania wykraczające poza program:
- formowanie tortów oraz ciastek bankietowych,
- przekładanie, nasączanie powierzchni tortów,
- sporządzanie dekoracji z kremów, marcepana, czekolady z wykorzystaniem owoców, galaretek, posypek itp.,
- wykonywanie napisów okolicznościowych,
- wykonywanie tortów piętrowych na określony temat
- zastosowanie nowych technik zdobniczych
Bardzo ważny był także poziom opanowania wiadomości teoretycznych. Etap wojewódzki wymagał od uczestników rozwiązania testu składającego się z 30 zadań oraz wykonania w czasie 5 godzin: tortu jednopiętrowego, ciasteczek bankietowych, figurek marcepanowych i napisu dekoracyjnego z czekolady. Tegoroczny temat, wskazany przez organizatora turnieju był wyjątkowo atrakcyjny: „W krainie dobranocek”. Mateusz przygotował tort o smaku czekoladowym przełożony kremem russel, wiśnią we frużelinie oraz bakaliami z nutą ciemnej czekolady. Elementy dekoracyjne naszego młodego cukiernika budziły podziw: pajęczyna z pająkiem, krecik ze znanej bajki, smok Tabaluga – wszystko z masy marcepanowej.
Poziom konkursu był bardzo wysoki. Komisji oceniającej pracę młodych pasjonatów cukiernictwa przewodniczył starszy wizytator p. Ireneusz Rajman - przedstawiciel kuratorium. Fachową ocenę wystawiali także m.in. Piotr Koperski, Przemysław Kuczora, Paweł Mieszała, Katarzyna Suda-Tomaszkiewicz. Komisja miała bardzo trudne zadanie. Wszyscy uczestnicy włożyli w wykonanie prac wiele serca i zapału. Reprezentant naszej szkoły znalazł się wśród finalistów zajmując zaszczytne II miejsce.
Osiągnięcie Mateusza Kaczmarka pokazuje, że klucz do sukcesu tkwi w pasji, zaangażowaniu i wytrwałej pracy. Cukiernictwo jest, zdaniem ucznia, zawodem dającym szerokie możliwości rozwoju. Pozwala wykazać się pomysłowością i zdolnościami manualnymi. Szukanie nowych, ciekawych rozwiązań w zakresie autorskich przepisów i dekoracji wzmacnia prestiż, otwiera nowe perspektywy zawodowe.
Gratulujemy Mateuszowi i jego nauczycielce p. Marioli Kaczmarek. Przed świetnie zapowiadającym się cukiernikiem finał krajowy we Wrocławiu. Na pewno poradzi sobie doskonale. Widać, że zawód cukiernika to jego pasja. Życzymy dalszych sukcesów.
Tekst i zdjęcia: ZSP 3 Krotoszyn