Mistrzowie surówek
- Szczegóły
- wtorek, 31 październik 2017
Z okazji Światowego Dnia Żywności, który przypadał 16 października, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie odbył się konkurs „Mistrz surówki”, zorganizowany 25 października. Wzięły w nim udział grupy, w skład których wchodzili przedstawiciele klas danego rocznika.
I tak grupę nr 1 z kapitanem p. Dariuszem Koniecznym utworzyły klasy pierwsze. Grupie 2 klas drugich przewodził p. Sławomir Kosiński. Trzecioklasiści w grupie trzeciej rywalizowali z innymi pod czujnym okiem p. Marcina Podziomka. Z kolei przedstawiciele czwartych klas w grupie 4 mieli wsparcie w osobie p. Adama Zdunka.
Zadaniem konkursowym było sporządzenie w ciągu 10 minut surówki z białej kapusty. Jury w składzie: p. Roman Olejnik – Dyrektor Szkoły, p. Patrycja Rochowiak - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych i Weronika Helinska - uczennica technikum gastronomicznego, oceniało zarówno walory smakowe, jak i estetyczne sporządzonych surówek.
Mistrzami okazali się przedstawiciele klas II z panem Sławomirem Kosińskim na czele. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy.
Na koniec konkursowych zmagań wszyscy uczestnicy zostali poczęstowani zdrową przekąską.
Tekst i zdjęcia: ZSP 2 Krotoszyn