Ubój poza rzeźnią - wskazówki dla rolników
- Szczegóły
- wtorek, 12 luty 2019
Wydział Ochrony Środowiska, Rolnictwa i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Krotoszynie, w załączeniu przedstawia praktyczne wskazówki dla rolników, jak postąpić w przypadku dokonania uboju gospodarczego z konieczności poza rzeźnią.
Jednocześnie przypominamy, że ubój z konieczności w gospodarstwie zwierząt pourazowych może zostać przeprowadzony wyłącznie, gdy spełnione zostaną wszystkie wymagania określone w rozdziale VI sekcją I załącznikiem III rozporządzenia (WE) nr 853/2004. Mięso pozyskane z takiego uboju może być wprowadzane do obrotu wyłącznie, gdy:
- pochodziło od zwierząt zdrowych, zbadanych przedubojowo przez lekarza weterynarii w gospodarstwie
- mięso tych zwierząt zostało uznane za zdatne do spożycia przez ludzi przez lekarza weterynarii w drodze badania poubojowego w rzeźni.