Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie
- Szczegóły
- wtorek, 19 marzec 2019
15 marca 2019 roku Pałac w Orli w gminie Koźmin Wielkopolski stał się areną niezwykłych zmagań kulinarnych. Odbyły się tu pierwsze Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie. Wydarzenie było także memoriałem Mariana Tarnawskiego, zmarłego przed rokiem przedsiębiorcy – właściciela firmy LAS sp. z o.o. – działacza społecznego i gospodarczego.
Najważniejszą częścią mistrzostw był pojedynek dwuosobowych drużyn kucharskich reprezentujących renomowane restauracje z całego kraju. Ich zmagania oceniało profesjonalne jury złożone ze sław kulinarnych, w składzie :
Przewodniczący jury, juror degustacyjny - Adam Chrząstowski
Juror degustacyjny - Agata Wojda
Juror degustacyjny - Mariusz Pieterwas
Juror degustacyjny - Piotr Mielczarek
Duet jurorów technicznych:
Paweł Salamon oraz Jaroslav Orsevski
Zadaniem uczestników konkursu było wykonanie od podstaw w ciągu 120 minut przystawki ciepłej i dania głównego ze składników obowiązkowych – przystawka: comberki królika z kością, danie główne: comber sarny z kością. Obsługę serwisową zawodów stanowili uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. K.F. Libelta w Krotoszynie, którzy przygotowane potrawy serwowali juniorom oraz zgromadzonej publiczności.
W roli prowadzącego imprezę wystąpił Wojciech Charewicz - autor wielu książek kulinarnych, dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, kucharz, który ze swadą i znawstwem opowiadał o polskich tradycjach kulinarnych i łowieckich.
Festiwal był także świętem współpracujących z firmą LAS kół łowieckich, które do Orli zaprosił inicjator imprezy Tomasz Tarnawski. Prezentowały one swój dorobek w zakresie gospodarki łowieckiej (prowadzonej w ramach wielu projektów ze Starostwem Powiatowym w Krotoszynie), odbyły się także pokazy sokolników i prezentacja psów myśliwskich.
Wzruszającą częścią Mistrzostw było wspomnienie o Marianie Tarnawskim. Zmarłego przedsiębiorcę wspominał m.in. wicestarosta krotoszyński Paweł Radojewski.
Specjalnym gościem imprezy był Jasiek Kuroń, który dla publiczności zgromadzonej w Orli przygotował dwa popisy kulinarne.
Prawdziwymi bohaterami zawodów byli jednak uczestniczący w nim kucharze. Oto jak ich zmagania oceniło jury:
Miejsce I : Tomasz Kasperlik i Piotr Mazur ARIES Hotel Spa z Zakopanego
Miejsce II: Jacek Stachurski i Łukasz Woźniak Filharmonia smaku restauracja autorska z Łodzi
Miejsce III: Arkadiusz Marcisz i Jarosław Maciejak z restauracji Hotelu Willa Wawrzyniak z Perzyc, gmina Zduny
Szczególną dumą napawa fakt, że w tej renomowanej stawce na podium znaleźli się reprezentanci restauracji z Perzyc. Obok nagród regulaminowych otrzymali oni m.in. specjalną nagrodę starosty krotoszyńskiego dla jedynej drużyny z powiatu.
Gratulujemy organizatorom zawodów, zwycięzcom orz drużynie z Perzyc – kucharzom i właścicielom Willi Wawrzyniak!
W imieniu samorządów – gminnego i powiatowego, naszym zawodnikom pogratulowała Danuta Kułaga – przewodnicząca Rady Miejskiej w Zdunach oraz pracownik Starostwa Powiatowego w Krotoszynie.
Tekst i zdjęcia: M. Wiśniewska